De artsenkrantPremium

WHO verbiedt genitale verminking

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde maandag een nieuwe richtlijn voor gezondheidswerkers waarin genitale verminking bij meisjes en vrouwen expliciet wordt verboden. De WHO reageert zo op de zorgwekkende stijging van het aantal gezondheidswerkers die zich hieraan schuldig maken.

Actie tegen genitale verminkingOnder genitale verminking wordt het verwijderen of verwonden van de vrouwelijke genitaliën om niet-medische redenen verstaan. Meestal gebeurt dat voordat een meisje de puberteit bereikt. Volgens de WHO is er momenteel een 'medicalisering' bezig, wat wil zeggen dat er aanwijzingen zijn dat de procedure steeds vaker wordt uitgevoerd door mensen tewerkgesteld in de gezondheidszorg. Sinds 2020 is een op de vier genitale verminkingen uitgevoerd door een gezondheidswerker. Het gaat in totaal om 52 miljoen vrouwen en meisjes.

De WHO vreest dat het 'medicaliseren' van de praktijk zal leiden tot een normalisering en legitimering van deze praktijk. De nieuwe richtlijn bevat naast een expliciet verbod voor gezondheidswerkers ook klinische aanbevelingen om overlevers van de praktijk te verzorgen. Daarnaast bevat ze manieren om gezondheidswerkers te helpen om verzoeken tot genitale verminking af te wijzen en mensen te informeren over de gevolgen ervan op lange termijn. Gezondheidswerkers moeten volgens de WHO een cruciale rol opnemen in de preventie van de laakbare praktijk.

Essentiële rol

"De gezondheidszorgsector speelt een essentiële rol in het voorkomen van genitale verminking", klinkt het bij de WHO. "Gezondheidswerkers moeten verandering stimuleren in plaats van de schadelijke praktijk uit te voeren. Ze moeten kwaliteitsvolle medische zorg bieden aan mensen die lijden onder de gevolgen ervan."

Genitale verminking komt nog voor in een dertigtal landen, schat de WHO. De strijd is echter niet hopeloos en de WHO hoopt de praktijk ooit te kunnen uitroeien. De voorbije jaren werd in landen als Burkina Faso, Sierra Leone en Ethiopië verbetering vastgesteld. Door collectieve actie en de politieke wil om een verbod te handhaven, is de praktijk er de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Filip Ceulemans

Meer weten over