Paul Callewaert: "Njet tegen remgeldverhoging"
Tijdens zijn toespraak naar aanleiding van 1 mei benadrukt Paul Callewaert, voorzitter van het socialistische ziekenfonds Solidaris, het belang van de sociale zekerheid. "Vandaag is een dag van herinnering en waakzaamheid. Het is vandaag heel duidelijk dat de erfenis die onze voorouders ons nalieten, niet vanzelfsprekend is. Hij wees in één adem ook het besparingsvoorstel van BVAS en het Kartel af.
"Vandaag is een dag van herinnering en waakzaamheid. Het is vandaag heel duidelijk dat de erfenis die onze voorouders ons nalieten, niet vanzelfsprekend is."De sociale verworvenheden vormen voor de socialistische familie het fundament van de welvaartsstaat. "Zij geven mensen waardigheid, en vrijheid, en kansen en als het moeilijk wordt, zoals tijdens de pandemie, helpen zij onze economie, geven zij de gemeenschap veerkracht. De sociale zekerheid is het middel om iedereen gezonder, vrijer, sterker en gelukkiger te maken. Maar dat fundament wankelt, bedreigd door groeiende ongelijkheid, onrechtvaardigheden en misbruiken. En dit geeft tegenstanders een alibi om die sokkel van waardigheid, vrijheid en veerkracht toch in vraag te stellen. Daarom moeten we hervormen. Niet om onze sociale bescherming af te zwakken, maar om haar te consolideren en versterken."
Gezondheid en welzijn voor iedereen
De hervorming van de sociale zekerheid is essentieel voor Callewaert, maar ze moet volgens hem wel bijdragen tot meer efficiëntie en rechtvaardigheid en gericht zijn op de strijd tegen verspilling en misbruik. "Ons ziekenfonds engageert zich voor de gezondheid en het welzijn van iedereen. Dagelijks ijveren wij voor een toegankelijke en betaalbare ziekteverzekering. Wanneer fundamentele rechten zoals het recht op abortus, euthanasie, een eigen mening of
het recht te kunnen zijn wie we willen zijn, worden ingeperkt, wordt onze strijd des te belangrijker."
Als ziekenfonds gaat de aandacht van Solidaris uiteraard in de eerste plaats naar de zorg en de gezondheidszorg. "Hervormingen zijn noodzakelijk en Vooruit neemt hierin de lead. De Vooruit-ministers bereiden deze hervormingen grondig voor. Maar overleg met het middenveld blijft cruciaal. Bij deze hervormingen mogen we ons niet laten misleiden door simpele oplossingen die de factuur gewoon doorschuiven naar de patiënt. Want wat horen we vandaag in de media? Het remgeld moet omhoog! De patiënt mag het gelag betalen." Daarmee schiet het ziekenfonds meteen het besparingsvoorstel af dat BVAS en Kartel deze op tafel legden.
Geen extra financiële drempels voor de eerstelijnszorg
""We willen toch geen extra financiële drempels in de eerstelijnszorg? Die willen we toch zo toegankelijk mogelijk houden? En wie beslist tegenwoordig over de behandelingen en schrijft medicatie voor die patiënten krijgen? Wie zijn dat? Niet de zieke mensen, toch? Dat zijn toch nog altijd de artsen. En vertegenwoordigers van die artsen bepleiten nu dat de patiënt moet opdraaien voor budgetoverschrijdingen die ze zelf veroorzaken? Dat is toch de wereld op zijn kop!
In plaats van een remgeldverhoging, zetten we beter een rem op de facturatiegymnastiek van sommige zorgverstrekkers. Overbodige onderzoeken, esthetische behandelingen die vlotjes aan de ziekteverzekering worden aangerekend en zelfs verstrekkingen die niet worden uitgevoerd. Wanneer de regelgeving wordt verdraaid in plaats van toegepast, hebben we geen hogere kosten voor patiënten nodig, maar betere tools om te kunnen ingrijpen, om wanpraktijken te beperken, om mistoestanden te vermijden en te voorkomen."