Wereldwijde gezondheidszorg gaat een 'tijdperk van financiële soberheid' in

De internationale ontwikkelingshulp voor gezondheidszorg zal dit jaar waarschijnlijk dalen tot het laagste niveau in meer dan 15 jaar, zo concludeert een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Lancet.
"We staan aan de vooravond van een tijdperk waarin de wereldwijde ontwikkelingshulp voor gezondheidszorg te maken zal gaan krijgen met flinke bezuinigingen", voorspellen de auteurs van deze studie, die als doel heeft vast te stellen op welk niveau internationale gezondheidshulp de komende jaren zal worden georganiseerd.
De helft minder dan in 2021
Ontwikkelingshulp voor de gezondheidszorg omvat verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld het leveren van vaccins aan ontwikkelingslanden, het opzetten van gezondheidsfaciliteiten, het delen van kennis en het ondersteunen van lokale initiatieven. Naar verwachting zal de internationale hulp dit jaar onder de 40 miljard dollar uitkomen — ruim de helft minder dan het piekbedrag in 2021. Die piek werd weliswaar bereikt tegen de uitzonderlijke achtergrond van de coronapandemie, maar los daarvan is duidelijk dat het niveau van internationale steun terugvalt naar een niveau dat we sinds 2009 niet meer hebben gezien.
De Verenigde Staten zijn niet de enige die hun hulp terugschroeven
Een van de belangrijkste oorzaken van deze dalende trend is de forse vermindering van ontwikkelingshulp door de Verenigde Staten onder het presidentschap van Donald Trump. Het land heeft haar ontwikkelingshulp in vergelijking met vorig jaar met 67 procent teruggeschroefd. Maar ook andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben hun bijdragen aanzienlijk verminderd.
De praktische gevolgen hiervan zullen volgens de auteurs “aanzienlijk” zijn voor de volksgezondheid van ontwikkelingslanden, vooral in het Sub-Sahara, die afhankelijk zijn van ontwikkelingshulp voor gezondheidszorg. In landen als Somalië, de Democratische Republiek Congo en Malawi wordt de gezondheidszorg vrijwel volledig gefinancierd met ontwikkelingshulp.
"De drastische en abrupte vermindering van gezondheidshulp zal de vooruitgang, verspreiding en toegankelijkheid die wereldwijd op het gebied van gezondheidszorg is bereikt in gevaar brengen", zegt de hoofdauteur van het onderzoek dr. Angela Apeagyei.
Gezien die afhankelijkheid roepen de auteurs niet alleen op tot een hernieuwde inzet van internationale ontwikkelingshulp, maar benadrukken ze ook dat ontwikkelingslanden dringend op zoek moeten naar aanvullende financieringsbronnen, als alternatief of aanvulling op ontwikkelingshulp.
De studie is toegankelijk via deze link.