VeterinairPremium

Dieren in kooien

Aangepaste huisvesting heeft een niet te onderschatten impact op de gezondheid van huisdieren. Dat is zeker het geval voor 'kooidieren' die meestal de klok rond in hun hok leven. Verschillende factoren spelen een rol bij de inrichting van zo'n besloten dierenverblijf. Ruimte, bodembedekking, schuilplaatsen, aanwezigheid van speelgoed, de juiste uitdagingen enz. "Maar hou ook rekening met de aard van de beestjes zelf. Gaat het hier om solitaire of sociale diersoorten?", zegt dierenarts Jan Van Assche.

Konijnen

Tamme konijnen kunnen zowel in- als outdoor worden gehouden. "Een grote buitenren is natuurlijk de meest aangename leefomgeving voor deze dieren, omdat dit het beste aansluit bij hun natuurlijke habitat. Het biedt de dieren ook meer kansen om te bewegen, maar zorg wel voor een veilige plek waar bijvoorbeeld geen honden of katten bij kunnen. Idealiter hou je konijnen in een overdekte ren die dagelijks wordt verplaatst. Blijft de ren op een vaste plek, dan moet je ondergronds een gaas aanbrengen van zo'n 90 centimeter diep, om te voorkomen dat de dieren zich uitgraven en de hort opgaan. Voor buitenlevende konijnen is het aangewezen om ze te vaccineren tegen onder meer de dodelijke virusziekte VHD (Viral haemorrhagic disease) en tegen myxomatose. Beide ziekten worden overgebracht via steekmuggen. Er bestaat een speciaal vaccin dat konijnen tegen beide aandoeningen een jaar lang beschermt." Is zo'n buitenhok geen optie, dan kan je het dier ook in huis houden. "Let er dan op dat de kooi toch minimaal 1 bij 0,5 meter groot is, zodat het dier minstens de poten kan strekken. Heel wat eigenaars laten hun konijn ook af en toe eens uit. Dat mag, maar doe dit nooit zonder toezicht te houden. De kans is groot dat de dieren op verkenning gaan en hierbij elektriciteits- draden doorknabbelen."

Obesitas

Een van de grote problemen waar huiskonijnen de jongste jaren mee af te rekenen krijgen, is overgewicht. "Dat komt doordat deze dieren te vaak eenzijdige korrelvoeding krijgen. Die is eigenlijk bedoeld als voer voor mestkonijnen. Dit voeder in combinatie met een tekort aan lichaamsbeweging, wat meestal het geval is in die kooien, leidt in geen tijd tot obesitas en heel wat bijkomende gezondheidsproblemen. Dat kan voorkomen worden door juiste voeding te geven. Het metabolisme en de organen van konijnen zijn afgesteld op een dieet van hooi of gras. Dat mogen ze ad libitum krijgen. Water kan je ze geven via een waterfles die je regelmatig moet checken op lekken. Enkele dagen zonder water kan het dier fataal worden. Daarnaast hebben konijnen nood aan iets stevig om op te knagen. Deze dieren hebben immers een doorgroeiend gebit. Door te knagen, slijten ze de tanden af en voorkomen ze dat die te lang worden en voor problemen zorgen. Wilgentakken zijn hiervoor aan te bevelen, maar geef de dieren zeker geen behandeld hout of plastic." Konijnen die in voldoende grote hokken leven, zorgen zelf voor een goede hygiëne, al moet het hok natuurlijk verschoond worden.

Cavia's

Heel vaak duiken er idyllische foto's op van cavia's en konijntjes die zich gezellig tegen elkaar aanschurken in een gezamenlijk hok. Ze lijken zo weggeplukt uit een Walt Disney plaatje. Beide dieren zijn sociaal en actief in de schemer. Toch hebben ze meer verschillen dan overeenkomsten en raden dierenartsen af om ze te laten samenhokken. De dieren hebben verschillende voedingsbehoeften, hun lichaamstaal is anders en ze kunnen elkaar ook ernstig verwonden.

Hamsters en chinchilla's

Hamsters zijn erg solitaire dieren. Ze komen in de natuur alleen samen om te paren. "Hamsters samen zetten, zeker in kleine kooien, geeft problemen. Niet zelden wordt er dan op leven en dood gevochten of raken dieren hierbij een ledemaat kwijt. Idealiter leeft een hamster apart in zijn kooi. Controleer de hamsterkooi wel op rottend materiaal. Ze hebben de neiging hun voedsel te hamsteren en onder te stoppen in nesten van schaafkrullen. Hou er bij de kooikeuze rekening mee dat de tralies maximum 1 centimeter uit elkaar staan. Plaats de kooi niet in de slaapkamer (nachtdieren) of op een zonnige plek. Hamsters mogen ook niet op een te koude plek gehuisvest worden. Dan is de kans groot dat ze in winterslaap gaan, wat vaak risicovol is."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over