HomeopathiePremium

Een voorschrift onder de loep : Postherpetische neuralgie pijn

Het homeopathisch voorschrift lijkt soms wel Chinees. Het is niet altijd gemakkelijk het te ontcijferen. Ondanks alle verschillende behandelingen, voorschriften, contra-indicaties en interacties moet de apotheker de patiënt vooral goed advies geven. Om door de bomen het bos nog te zien zal uw vakblad u één keer per maand een (fictief) voorschrift voorleggen, met het accent op de aandoening. We openen deze reeks met postherpetische neuralgie pijn.

Wat we van deze patiënt weten

Mevrouw Simonne is 72 jaar en werd 3 maanden geleden gediagnosticeerd met een herpes zoster intercostale. De ziekte dook op na een zeer emotioneel stresserende periode (verkeersongeval). Verschillende antivirale middelen en pijnstillers van verschillende niveaus werden haar voorgeschreven. Een maand na de acute periode zijn symptomen van branderigheid en 'elektrische' prikkelingen ontstaan.

Klachten patiënt

Mevrouw Simonne heeft veel contactpijn. De pijn hindert haar in haar nachtrust. Ijscompressen kunnen de pijn tijdelijk verlichten, net zoals lidocaïnepleisters als de pijn echt te erg is. De arts-homeopaat vertelde haar het volgende:

Het advies van de apotheker

Mevrouw Simonne heeft postherpetische neuralgie pijn, wat een vrij vaak voorkomende complicatie is bij oudere patiënten (incidentie van postherpetische pijn: 12 % na 3 maanden). Deze pijn hypothekeert de kwaliteit van het leven. De patiënten worden angstig, geïrriteerd en uiteindelijk depressief. Ook de slaapproblemen moeten onder handen worden genomen.

De homeopathische behandeling werd door de geneesheer-homeopaat op punt gesteld.

1) Hypericum (Millpertuis) is een middel voor zenuwpijn met acute pijn die moeilijk te verdragen is. De pijn kan bij het minste fysieke contact opsteken.

Advies bij aflevering

Leg duidelijk het tijdsverloop uit: het is belangrijk de patiënt duidelijk te maken dat de behandeling niet onmiddellijk effect heeft. Om de eerste resultaten te zien, moet zij minstens zes weken geduld hebben. Als de patiënt er dan baat bij heeft, kan de behandeling verder worden gezet en geleidelijk aan verminderen. De patiënt moet er zich zeer bewust van zijn dat het een lang en geduldig verhaal is, vooraleer postherpetische neuralgie pijn verdwijnt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over