Een voeding met veel verzadigde vetzuren zou artrose in de hand werken

Dat is waarschijnlijk de eerste studie die het effect van een klassieke westerse voeding met eenvoudige koolhydraten en 20% verzadigde vetten op de gezondheid van de gewrichten heeft onderzocht. De Australische vorsers van de Queensland University of Technology hebben bij ratten de effecten van voedingsmiddelen zoals boter, kokosnootolie, palmolie, dierlijke vetten en eenvoudige koolhydraten onderzocht.
De voeding bleek erg belangrijk te zijn, belangrijker dan de leeftijdsgebonden slijtage, bij het ontstaan van artrose, vooral artrose van het heup- en het kniegewricht. De ratten die een voeding met veel verzadigde vetzuren kregen, ontwikkelden tekenen van metaboolsyndroom en vertoonden tekenen van afbraak van het gewrichtskraakbeen en subchondrale botletsels, die vergelijkbaar waren met wat wordt gezien bij artrose. Bij de ratten die laurinezuur (afgeleid van kokosolie) kregen, daarentegen hebben de auteurs een vermindering van de tekenen van metaboolsyndroom en minder afbraak van het gewrichtskraakbeen waargenomen.
Professor Xiao en zijn medewerkers concludeerden dat verzadigde langeketenvetzuren bij ratten een metaboolsyndroom en artroseachtige afwijkingen veroorzaken. Een voeding die veel verzadigde vetzuren bevat, is dus zeer relevant bij de ontwikkeling en de preventie van artrose en metaboolsyndroom.
(referentie: Scientific Reports, 18 april 2017, doi: 10.1038/srep46457)